EbreExprés

10 anys de Laboratori de Qualitat de l’Aigua a l’Ampolla

10 anys de Laboratori de Qualitat de l’Aigua a l’Ampolla
juliol 26
11:36 2017
340 Lectures

El dimarts 25 de juliol es van complir els 10 anys de la inauguració de LQAIGUA (Laboratori de Qualitat de l’Aigua) que té el CAT a les seves instal·lacions de l’ETAP de l’Ampolla.

10 anys laboratoriActualment s’efectuen més de 50.000 analítiques l’any (unes 137 al dia), més del doble de les què es requereixen d’acord amb la legislació vigent (que en total en són 23.000), d’un total de 120 paràmetres.
Durant aquest període ha mantingut uns estàndards de qualitat cada cop més exigents. A final de 2016 es va equipar amb un cromatògraf líquid acoblat a un espectròmetre de masses (HPLC/QQQ) que, amb les millors tecnologies disponibles (MTD), permet detectar a les aigües superficials captades de l’Ebre els que s’anomenen contaminants emergents i prioritaris i incrementar en 26 nous paràmetres (amb els 120, en són 146) les analítiques que s’efectuen. El cost de l’adquisició de l’equip ha estat de 210.377 €.
Josep Xavier Pujol, director-gerent del CAT, ha exposat en la sessió informativa l’evolució i el marc d’aquests 10 anys del Laboratori, juntament amb Josepa Fàbregas, directora tècnica del LQAIGUA i Agustí Colom, cap del laboratori, que han explicat l’evolució del marc legal, l’equipament, les fites assolides i les certificacions, entre d’altres aspectes.

Per la seva banda Francesc Borrull, director del URAIS (Unitat de Radioquímica Ambiental i Sanitària) ha exposat les activitats d’aquest departament, que depèn de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i manté una relació continuada amb el CAT des de l’any 2001. Les tasques específiques d’ajudar a complir paràmetres en el control d’aigües i fangs, donen valor afegit a les instal·lacions del Consorci, centrades en el control radiològic i la recerca científica. En aquests deu anys s’han publicat 20 treballs amb projecció internacional i 4 tesis doctorals s’han basat en l’ETAP del CAT. En el dossier que segueix hi ha amb detall tot el que conforma el laboratori, l’equipament i l’evolució, que suposa haver assolit amb escreix els reptes, enllestida la feina amb criteris de millora constant de la qualitat alhora que anticipar-se a futurs requeriments sanitaris i legislatius, que han convertit LQAIGUA en un laboratori de referència a Catalunya des de les Terres de l’Ebre.

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

La teva adreça d'email no es publicarà.
Els camps obligatoris estan remarcats *

20 − 12 =

Newsletter Notícies Terres de l'Ebre

Calendari

febrer 2018
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« gen.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728  

Categories

Últims Comentaris

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys [...]

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat? [...]

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies. [...]

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre [...]

Ah, molt5 bé, però com és que van permetre instal.lar-hi un parc eòlic? no s'ho [...]

Categories