EbreExprés

Avui s’ha lliurat el primer certificat de nul·litat d’un judici polític contra víctimes del franquisme a les Terres de l’Ebre

setembre 13
16:00 2017
177 Lectures

El Govern entrega el primer document que acredita l’anul·lació del judici polític contra una víctima del franquisme a les Terres de l’Ebre

JUS_ nullitat _2628 (002)

Foto/cedida.

En el document consta, individualment, el nom i cognom de les persones processades pels tribunals militars il·legals de la dictadura

Josep Rodríguez és el net del primer alcalde d’Esquerra Republicana de Catalunya a Tortosa, Josep Rodríguez i Martínez, condemnat el 13 de maig de 1939 i sentenciat a mort per un tribunal militar franquista. Ell ha recollit el primer document individualitzat, expedit pel Govern de Catalunya i signat pel conseller de Justícia, Carles Mundó, que dona fe de la nul·litat d’un judici o d’un consell de guerra dictat per causes polítiques a les Terres de l’Ebre per la dictadura franquista.

Josep Rodríguez i Martínez va ser condemnat, entre d’altres, per pertinença a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC). Com a alcalde va crear un impost voluntari per construir 14 refugis antiaeris, atès que Tortosa va ser un dels municipis més castigat pels bombardejos. A més a més, també va emetre moneda.

El Govern expedirà un document personalitzat, com el que ha recollit el net de Josep Rodríguez i Martínez, amb el nom i cognoms que correspongui, a totes les víctimes del franquisme o a les famílies que ho sol·licitin.

66.590 persones amb dret al document de nul·litat

A Catalunya hi ha 66.590 persones contra les quals es va instruir un procediment judicial militar per causes polítiques durant la Dictadura de Franco. Va ser una repressió per motius ideològics que va afectar homes i dones de totes les edats i condicions socials.

Tràmits per fer les sol·licituds

La sol·licitud d’aquest document de nul·litat es pot fer presencialment a totes les oficines d’atenció al ciutadà de la Generalitat de Catalunya, a través del web del Departament de Justícia i trucant al telèfon 012. En un termini màxim de 30 dies, els documents s’entregaran a la seu i als serveis territorials del Departament de Justícia. Les persones que ho desitgin també el podran rebre per correu electrònic.

El document on el conseller de Justícia, Carles Mundó, fa constar la nul·litat de ple dret de les causes, sentències i resolucions, s’entrega a les víctimes i a les seves famílies acompanyat d’una carta del president de la Generalitat, Carles Puigdemont. El president hi subratlla que el document de nul·litat “restableix l’honor, la dignitat i la memòria” d’una víctima “injustament processada pels tribunals franquistes”.

Llei de reparació jurídica de les víctimes del franquisme

El Govern expedeix els documents que fan constar la nul·litat dels judicis i els consells de guerra franquistes contra catalans per causes polítiques després que el Parlament aprovés per unanimitat la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme. En aplicació d’aquesta llei, l’Arxiu Nacional de Catalunya també publica la relació completa de persones que no eren afins al règim i que van ser considerades enemigues del franquisme per la seva afiliació política, idees o creences i contra les quals es va instruir un procediment judicial militar.

Aquí podeu consultar dades de les persones represaliades nascudes i residents a les Terres de l’Ebre; també dades per municipis ebrencs i els oficis de les persones represaliades.

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

La teva adreça d'email no es publicarà.
Els camps obligatoris estan remarcats *

1 × two =

Newsletter Notícies Terres de l'Ebre

Calendari

març 2018
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« febr.    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Categories

Últims Comentaris

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys [...]

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat? [...]

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies. [...]

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre [...]

Ah, molt5 bé, però com és que van permetre instal.lar-hi un parc eòlic? no s'ho [...]

Categories