EbreExprés

 Última Hora

El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre organitza un curs de la Universitat d’Estiu de la URV sobre les col·lectivitzacions durant la Guerra Civil

El Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre organitza un curs de la Universitat d’Estiu de la URV sobre les col·lectivitzacions durant la Guerra Civil
juny 06
10:06 2017
457 Lectures

El proper divendres 16 de juny a Amposta tindrà lloc un dels cursos de la Universitat d’Estiu de la Universitat Rovira i Virgili, organitzat conjuntament amb la Xarxa Vives d’Universitats, l’Antena del Coneixement del Campus de la URV a Amposta, el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament d’Amposta i la Diputació de Tarragona.

amposta_PORTADA2017_final2En aquesta jornada es vol donar a conèixer el fenomen de les col·lectivitzacions dels mitjans productius que van tenir lloc durant la guerra civil, tant en entorns rurals com urbans, amb especial esment a la Col·lectivitat General d’Amposta.

L’experiència col·lectivista de les Terres de l’Ebre, iniciada l’any 1936, fou especialment important, ja que arrelava en una pagesia molt explotada i empobrida en una zona amb grans superfícies propietat de pocs terratinents. Aquest era un fet diferencial amb la resta de Catalunya on imperaven les explotacions de tipus familiar.

El curs estarà impartit per professorat de la URV especialitzat en aquest tema. Així Josep Sanchez Cervelló donarà una visió general i de conjunt d’aquest moment històric; Guillem Puig Vallverdú ens parlarà de les col·lectivitzacions al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre; Santiago Gorostiza és centrarà en un tema de molta actualitat com és el tema de l’aigua, amb l’exemple de la gestió de l’aigua a Barcelona, i per finalitzar, Teresa Ferré analitzarà la imatge que la premsa de l’època difonia en relació a les col·lectivitats.

El curs, que té un curs de 15€, està adreçat a diferents col•lectius com historiadors, periodistes, economistes, gestors públics, i en general, a tota persona interessada en aquesta època i temàtica. Els assistents rebran certificats d’assistència de la Universitat Rovira i Virgili.

La Universitat d’Estiu de la URV

miliciansEnguany, dins la celebració dels vint-i-cinc anys de creació de la Universitat Rovira i Virgili, s’ha iniciat el procés d’organització de la 22a edició de la Universitat d’Estiu de la URV. Aquesta edició es durà a terme entre l’1 de juny i el 15 de juliol. Aquesta oferta formativa té una vocació de convertir-se en una referència obligada de les activitats que en aquest període es desenvolupen.

L’Antena del Coneixement de la URV a Amposta neix l’any 2008, impulsada per la Universitat i l’Ajuntament d’Amposta, amb la intenció d’ajudar a un desenvolupament basat en el coneixement. Com cada any, s’han organitzat diverses activitats formatives i activitats culturals, sota la coordinació del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre.

PROGRAMA

paper moneda 9.30 h. Introducció a les col·lectivitzacions durant la guerra civil: un canvi radical de l’estructura de producció, a càrrec de Josep Sánchez Cervelló, catedràtic d’Història Contemporània de la URV

 10.30 h. El procés de les col·lectivitzacions agràries al Camp de Tarragona i a les Terres de l’Ebre, a càrrec de Guillem Puig Vallverdú, historiador del Centre d’Estudis sobre Conflictes Socials (CECOS) de la URV.

 11.30h. La col·lectivització d’Aigües de Barcelona durant la guerra, a càrrec de Santiago Gorostiza Langa, investigador del Centre d’Estudis Socials de la Universitat de Coimbra.

 12.30h. La imatge de les col·lectivitzacions a la premsa. El cas de la Col·lectivitat General d’Amposta, a càrrec de Teresa Ferré Panisello, professora del Departament d’Estudis de Comunicació de la URV.

 

Dia: 16 de juny, de 9.30 a 13.30h al Museu de les Terres de l’Ebre (c/Gran Capità, 34. Amposta).

Matricula: oberta fins el 13 de juny, via web  (www.urv.cat/ca/estudis/formacio-permanent/universitat-estiu). Preu: 15€.

Destinataris: Oberta a tot tipus de públic. Es lliuraran certificats d’assistència de la URV al finalitzar.

Organitza: URV, Xarxa Vives d’Universitats, Antena Coneixement Campus Extens URV a Amposta, Museu Terres Ebre, Ajuntament Amposta i Diputació Tarragona

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

La teva adreça d'email no es publicarà.
Els camps obligatoris estan remarcats *

3 × 3 =

Calendari

juny 2018
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« maig    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Categories

Últims Comentaris

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys [...]

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat? [...]

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies. [...]

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre [...]

Ah, molt5 bé, però com és que van permetre instal.lar-hi un parc eòlic? no s'ho [...]

Categories