EbreExprés

Els ecologistes alerten del perill de l’arribada del bacteri Xylella fastidosa i demanen pendre mesures urgents

Els ecologistes alerten del perill de l’arribada del bacteri Xylella fastidosa i demanen pendre mesures urgents
maig 18
18:45 2017
320 Lectures

Davant el perill d’arribada del bacteri  Xylella fastidosa,  les entitats GEPEC- ecologistes de Cataunya, Salvem lo Montsià i  Ecologistes del Sènia,  demanem pendre mesures urgents, com  prohibir  el moviment d’oliveres adultes

Xylella fastidiosa,

Foto/cedida.  La Xylella fastidiosa és un bacteri Gram-negativa que creix circumscrita al xilema (teixit conductor d’aigua i nutrients) de nombroses plantes.

La Xylella fastidiosa és un bacteri, d’origen americà,  que afecta a un bon nombre d’espècies vegetals, fins a unes 300, moltes d’interès fructícola, no existint en l’actualitat mètode de tractament i produint la mort dels individus afectats. L’únic sistema de lluita és la destrucció dels exemplars afectats i dels situats en un gran radi de diversos quilòmetres al voltant dels focus de la plaga.

Existeixen quatre subespècies diferents de Xylella fastidiosa, cada una afecta a unes espècies vegetals  o a altres. Una espècie especialment sensible a la Xylella en són les oliveres. A la regió de l’Apulia, al sud d’Itàlia, l’aparició d’aquest bacteri ha obligat a arrencar i destruir milions d’oliveres, provocant una gran crisi econòmica, social i ambiental a la regió.

La progressió de la Xylella per Europa ha estat imparable, i, a banda del sud d’Itàlia,  ja ha estat detectada a Còrsega, al sud de França i recentment a les Illes Balears, afectant  a Mallorca, Menorca i Eivissa. Algunes veus indiquen que ja s’haurien detectat alguns focus a casa nostra, fet que no ha estat confirmat per part de l’administració. Segons la Unió Europea la Xylella és una de les dues plagues de nova aparició més perilloses i preocupants per la vegetació i pels cultius frutícoles.

El principal perill per la propagació i dispersió de la Xylella, i així ho indiquen tots els informes oficials, n’és el moviment de material vegetal amb poques garanties sanitàries. Un cop el bacteri és detectat a una nova zona la llei obliga, a banda de destruir la vegetació de les zones afectades, a prendre mesures d’immobilització de tot el material vegetal de les espècies susceptibles de ser afectades al bacteri, causant grans afectacions de caire econòmic i social.

L’arribada d’aquest bacteri a casa nostra podria tenir unes conseqüències, tant econòmiques,  social com ambientals incalculables.  A zones com el Baix Ebre o el Montsià, on el sector agrari es basa en gran mesura en el cultiu de l’olivera, comportaria greus  conseqüències de difícil predicció 

Molts analistes afirmen que, amb la situació actual i els laxes controls i la nul·la actuació preventiva per part de l’administració,  l’arribada de la Xylella a casa nostra és inevitable. Així doncs és necessària i urgent l’aplicació  de mesures oficials decidides  per tal d’impedir, per tots els mitjans, la possible arribada i propagació de la Xylella al nostre territori.

Donat que la principal forma de propagació n’és el moviment de material vegetal i que les mesures restrictives, aplicades als territoris afectats, no han aturat  l’avanç de la Xylella,  cal que  la Generalitat s’avanci a l’arribada de la plaga, quan el problema serà de difícil, quan no impossible,  solució.

Entre aquestes mesures demanem es prohibeixi el moviment de material vegetal de les espècies susceptibles de ser afectades per la Xylella que no provinguin de vivers autoritzats sotmesos a controls oficials. Demanem sigui  prohibit el moviment de material i individus adults d’aquestes espècies  no produïts en vivers. Aquesta prohibició hauria d’afectar molt especialment al moviment i tràfic d’oliveres adultes, molt actiu a les Terres de l’Ebre.

Aquestes oliveres són obtingudes, en tots els casos, de camps agrícoles i transportades, sense cap garantia fitosanitària, arreu del País i d’Europa. Sovint també fan cap a casa nostra oliveres arrencades fora de Catalunya, especialment a zones del sud de la Península Aquest moviment pot afavorir l’entrada de la Xylella a casa nostra i la seva ràpida dispersió.

Cal avançar-se a la presència de la Xylella, moment en que aquestes prohibicions seran imposades per Europa, de forma ràpida i no planificada. En aquell moment ja no serà possible  garantir  que les mesures puguin eradicar la Xylella de casa nostra. L’experiència demostra que, un cop arriba aquesta plaga, la seva eradicació és gairebé impossible. El cas del sud d’ Itàlia, on s’han hagut d’arrencat milions d’oliveres, sense haver pogut controlar la plaga,  n’és  un clar exemple.

Una situació com la de la regió de l’Apulia a casa nostra suposaria una situació de greu crisis del sector agrari sense precedents,  a banda d’un impacte social i ambiental de primer ordre.

La situació és tant greu que cal una reacció decidida de la Generalitat, que fins al moment no s’ha produït. Sembla que a la Generalitat  no li preocupi  la proximitat dels últims focus apareguts (el sud de França i les Illes Balears). La Xylella des  del continent Italià ha anat saltant per les Illes mediterrànies. El proper pas és que entri a la Península Ibèrica possiblement per Catalunya o València. Cal doncs prendre totes les mesures possibles per dificultar aquesta possibilitat.

Amb aquest objectiu des del GEPEC –Ecologistes de Catalunya han adreçat una carta a la Consellera d’Agricultura demanant siguin aplicades d’immediat les mesures exposades en aquesta nota..

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

La teva adreça d'email no es publicarà.
Els camps obligatoris estan remarcats *

sixteen + 20 =

Calendari

juny 2018
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« maig    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Categories

Últims Comentaris

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys [...]

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat? [...]

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies. [...]

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre [...]

Ah, molt5 bé, però com és que van permetre instal.lar-hi un parc eòlic? no s'ho [...]

Categories