EbreExprés

En marxa des d’avui l’operatiu de suport i vigilància de la Campanya de la Sega 2017

juny 16
09:28 2017
265 Lectures

Es duu a terme per sisè any consecutiu per prevenir incendis i abasta unes 250.000 hectàrees situades principalment a Lleida, Tarragona i la Catalunya Central.

Operatiu segaDes d’ahir i fins a finals de juliol, el Departament d’Agricultura i les Agrupacions de Defensa Forestal el mantindran activat coincidint amb la temporada de collita del cereal.

El nombre d’incendis durant l’activitat de la sega es redueix el 30% en els últims cinc anys. 

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació va posar en funcionament la Campanya de la Sega, un operatiu especial de suport al món rural que pretén reduir el nombre d’incendis i minimitzar-ne els danys. Aquest operatiu especial format per més d’un centenar d’efectius se suma a les jornades de formació adreçades als pagesos i les trobades informatives que tenen lloc a diferents consells comarcals.

Els treballs de la sega són una activitat agrària amb risc d’incendi, bàsicament perquè es duen a terme a temperatures molt elevades, humitats baixes i amb una vegetació fàcilment inflamable.

El dispositiu de vigilància està format per efectius del cos d’Agents Rurals de les set comarques afectades, membres del Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) de Forestal Catalana i representants d’Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) que també participen en la vigilància d’acord amb la seva disponibilitat.

Concretament, el dispositiu abasta 250.000 hectàrees situades en les principals zones cerealístiques de Lleida, Tarragona i la Catalunya Central i es concentra a les comarques de l’Anoia, el Bages, la Conca de Barberà, la Segarra, el Solsonès, la Noguera i l’Urgell. Tots els efectius duen a terme un desplegament radial i realitzen uns itineraris diaris per intentar cobrir el màxim de territori. També hi participa el Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals com una eina essencial per millorar la detecció de columnes de fum i la coordinació dels efectius terrestres.   

Jornades de formació prèvies i Codi de Bones Pràctiques

A banda d’aquest operatiu específic de suport que es va activar, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació té publicades una sèrie de mesures preventives per a quan el risc d’incendi és alt que afecten les recol·lectores de cereal o embaladores i les màquines picadores que s’acoblen al tractor. La normativa i les recomanacions estan recollides en un tríptic informatiu sobre Codi de Bones Pràctiques per a la prevenció d’incendis durant la recol·lecció del cereal.

Durant el mes de maig, es van organitzar una sèrie de jornades adreçades als pagesos que van tenir una bona acollida i que són bàsiques per formar i conscienciar sobre la importància de prendre les mesures necessàries per evitar incendis. Es tracta de donar a conèixer als professionals del sector quines són les mesures obligatòries que marca la normativa vigent i quines són les recomanacions a tenir en compte durant les tasques de recol·lecció del cereal per evitar el risc d’incendis.

Paral·lelament, també aquests dies el Departament manté una sèrie de trobades amb els diferents consells comarcals per compartir la normativa i les recomanacions als alcaldes a fi de millorar la coordinació entre els diferents agents implicats, afavorir la reducció del nombre d’incendis accidentals i poder minimitzar-ne els danys quan es produeixin.

Reducció d’un 30% dels incendis durant l’activitat de la sega

La implicació dels pagesos en els darrers anys ha fet possible reduir el nombre d’incendis originats durant l’activitat de la sega. Així, en les zones de Catalunya considerades cerealístiques, s’ha constatat una reducció del nombre d’incendis al voltant del 30% de mitjana en els últims cinc anys.

Només un 46% dels incendis que s’inicien en un terreny agrícola vinculat a la campanya de la sega tenen l’origen en els treballs pròpiament de recol·lecció. Així, burilles, llamps, accidents o treballs mecànics o forestals representen el 54% de les causes dels incendis agrícoles.

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

La teva adreça d'email no es publicarà.
Els camps obligatoris estan remarcats *

eighteen − two =

Newsletter Notícies Terres de l'Ebre

Calendari

maig 2018
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« abr.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Categories

Últims Comentaris

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys [...]

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat? [...]

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies. [...]

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre [...]

Ah, molt5 bé, però com és que van permetre instal.lar-hi un parc eòlic? no s'ho [...]

Categories