EbreExprés

 Última Hora

Presentada la declaració de les coeteres com a Bé d’Interès Nacional en la categoria de Zona d’Interès Etnològic

Presentada la declaració de les coeteres com a Bé d’Interès Nacional en la categoria de Zona d’Interès Etnològic
juny 20
16:50 2017
307 Lectures

L’acte de presentació de la declaració de les coeteres com a Bé d’Interès Nacional en la categoria de Zona d’Interès Etnològic,  ha tingut lloc aquest matí al Museu de les Terres de l’Ebre i  han intervingut el sr. Lluís Puig, director general de Cultura Popular; Adam Tomàs, president del Consorci del MTTE i alcalde d’Amposta, i Àlex Farnós, director – gerent del Consorci del MTTE

declaracio_coheteresEl Govern de la Generalitat va aprovar el 14 de març de 2017 la declaració de dotze coeteres del delta de l’Ebre com a Béns Culturals d’Interès Nacional, en la categoría de Zona d’Interès Etnològic.

Les coeteres de Pesigo (l’Ampolla), Piñol (Camarles), Ravanals (l’Aldea), Cámara (Amposta), Tario (Sant Carles de la Ràpita), Lluco (Sant Carles de la Ràpita), Buda (Sant Jaume d’Enveja), Montañana (Deltebre), Paredols (Amposta), Navarro (Sant Jaume d’Enveja), Bombita (Deltebre) i Llupia (Sant Jaume d’Enveja).

Una Zona d’Interès Etnològic (ZIE) és una de les set categories en les quals es classifiquen els Béns Culturals d’Interès Nacional (BCIN) catalans. La llei 9/1993 del Patrimoni Cultural Català la defineix com un “conjunt de vestigis, que poden incloure intervencions en el paisatge natural, edificis i instal·lacions, que contenen en llur si elements constitutius del patrimoni etnològic de Catalunya”.

Per altra part, la llei 2/1993 de foment i protecció de la cultura popular i tradicional i de l’associacionisme cultural reconeix com a part del patrimoni etnològic de Catalunya “els immobles i les instal·lacions emprats consuetudinàriament a Catalunya les característiques arquitectòniques dels quals siguin representatives de formes tradicionals”. La Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals té les competències exclusives sobre aquest tipus de patrimoni, entre les quals hi figura l’impuls de declaracions en la categoria de Zona d’Interès Etnològic (ZIE).

L’any 2013, el Departament de Cultura va iniciar el tràmit de Declaració a proposta del Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre, iniciant la tramitació de l’expedient que ha comptat amb els avals de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) i del Consell assessor del Patrimoni Cultural, i en el qual s’han garantit els tràmits d’exposició pública i d’al·legacions.

El procés ha significat la declaració de dotze de les vint-i-sis coeteres que encara avui es conserven al delta com a ZIE vinculades a tots els municipis deltaics.

Aquesta declaració garanteix la seva protecció, valorització i divulgació, tant de la pròpia construcció com dels seu entorn i del patrimoni
immaterial (memòria oral) que hi estan vinculats.

Les coeteres constitueixen un element bàsic per a la interpretació i la valorització de la història i les antigues formes de vida pròpies del delta de l’Ebre, un espai natural d’elevat valor patrimonial. Sumen un element patrimonial singular en el paisatge català, perquè enlloc més de Catalunya existeixen unes construccions així.

Les coeteres del delta són el resultat de la lluita contra les pedregades o calamarsades que la Mutualidad Arrocera de Seguros, a través de la seva Delegación de la Zona del Ebro.

El 1948, davant la negativa de les asseguradores privades del moment de cobrir el risc de perdre la collita d’arròs, va iniciar el programa Lucha Antigranizo, realitzat a base de disparar coets granífugs contra les turmentes de pedra, servei que va continuar oferint als seus mutualistes fins al 1985, quan es va liberalitzar l’obligació d’assegurar els cultius. Degut a l’èxit del programa, la Mutualidad va anar aixecant, per tots els municipis deltaics, a un i altre costat de l’Ebre, fins a un total de 38 coeteres, encara avui propietat de la companyia Mutualidad Arrocera de Seguros.

Fotos/cedides.

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

La teva adreça d'email no es publicarà.
Els camps obligatoris estan remarcats *

1 × three =

Calendari

juny 2018
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« maig    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Categories

Últims Comentaris

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys [...]

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat? [...]

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies. [...]

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre [...]

Ah, molt5 bé, però com és que van permetre instal.lar-hi un parc eòlic? no s'ho [...]

Categories