EbreExprés

Prop del 90% de les persones ateses per la Creu Roja desconeix les aplicacions informàtiques més habituals

Prop del 90% de les persones ateses per la Creu Roja desconeix les aplicacions informàtiques més habituals
desembre 20
22:01 2017
89 Lectures

La fractura digital suposa una barrera afegida per a les persones que atén l’organització humanitària en matèria laboral, educativa i social en un context en el qual els seus indicadors de risc de pobresa i exclusió social continuen augmentant

L’entitat ha presentat avui el 15è Butlletí sobre la Vulnerabilitat Social, titulat ‘La vulnerabilitat social i l’exclusió digital de les persones ateses’

Les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) han influït en el mercat de treball, creant noves oportunitats d’ocupació. A més, estan sent útils per millorar la conciliació de la vida personal/familiar i laboral/professional d’homes i dones. No obstant, aquests canvis es produeixen de forma heterogènia, ja que existeixen grups que estan immersos completament en la digitalització, mentre que altres sectors estan exclosos o tenen una relació marginal.

“El sexe, l’edat, l’origen i, definitivament, la situació socioeconòmica, modulen l’exclusió digital de les persones que participen als nostres programes”, recalca el president de la Creu Roja Espanyola, Javier Senent. Per fer front a aquesta situació, la Creu Roja afavoreix la inclusió social a través del foment de la formació dirigida a propiciar l’accés i ús de la tecnologia digital.

Així es desprèn del 15è Butlletí sobre la Vulnerabilitat Social ‘La vulnerabilitat social i l’exclusió digital de les persones ateses’, presentat avui per la Creu Roja, en el qual s’analitza per primera vegada la barrera afegida que suposa la bretxa digital en el plànol laboral, educatiu i social per a les persones a les quals atén l’Organització. Entre les dades més preocupants de l’estudi destaquen que gairebé el 90% de les persones ateses desconeix les aplicacions informàtiques més usuals, o que el 65% de les llars no disposa d’ordinadors de sobretaula, portàtils o tablets, la qual cosa confirma la fractura digital socioeconòmica. A més, el 61% de les persones ateses no utilitza internet.

Es confirma a més la bretxa digital de gènere: El 67% de les dones, davant del 51% dels homes, no es connecta mai a internet. L’edat també és un factor que influeix, ja que les llars amb persones en edat activa disposen més sovint de dispositius electrònics que els integrats per persones majors de 65 anys. Aquestes situacions es repeteixen també amb la telefonia mòbil.

Un aspecte summament preocupant són els baixos percentatges de persones que utilitzen els mitjans tecnològics per a la cerca activa d’ocupació. En el cas del mòbil només ho fan un 6%.

Aquestes dades es produeixen en un context en el qual els indicadors de risc de pobresa i exclusió social que afecten a la població atesa no paren de créixer. Les dades d’aquest últim butlletí mostren clarament que la recuperació econòmica no
arriba acompanyada d’una recuperació dels indicadors de benestar de les persones vulnerables. Cal apuntar que augmenta el nombre de persones sense ingressos, que arriba al 23% (17% l’any anterior) i que la taxa d’atur puja 6,4 punts percentuals en un any, assolint el 73,7%. Altres dades indiquen que la majoria de les persones aturades (55,4%) no compten amb prestació per desocupació, ni rendes no contributives; que el 13% de les persones ateses treballa en l’economia submergida (8% l’any anterior), o que el 39,2% de les llars no pot mantenir el seu habitatge amb una temperatura adequada durant els mesos freds d’hivern.

El 82,7 de les llars de les persones ateses es troba per sota del llindar de la pobresa, és a dir, tenen ingressos mensuals inferiors a 684 euros per persona o equivalent, segons la composició de la llar. Això suposa una pujada de prop de 3 punts en relació a l’any anterior.

La taxa de pobresa infantil entre les persones ateses per l’entitat escala també del 92% al 94,6% en l’últim any, i puja fins al 38,5% el percentatge de les persones que viuen en llars amb tots els membres a l’atur.

En els últims 4 anys, la Creu Roja ha distribuït i entregat a les persones més vulnerables recursos per valor de més de 225 milions d’euros.

Foto/ cedida.

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

La teva adreça d'email no es publicarà.
Els camps obligatoris estan remarcats *

5 × five =

Newsletter Notícies Terres de l'Ebre

Calendari

abril 2018
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« març    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Categories

Últims Comentaris

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys [...]

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat? [...]

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies. [...]

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre [...]

Ah, molt5 bé, però com és que van permetre instal.lar-hi un parc eòlic? no s'ho [...]

Categories