EbreExprés

500 tractors i 5000 persones van reclamar dissabte que l’agricultura familiar sigui signe d’identitat política del país

500 tractors i 5000 persones van reclamar dissabte que l’agricultura familiar sigui signe d’identitat política del país
Gener 30
19:42 2017

Unió de Pagesos va tancar dissabte a migdia a l’Avinguda Maria Cristina de Barcelona la Marxa Pagesa per la dignitat, que va aplegar més de 500 tractors i de 5.000 persones al llarg de tres dies de recorregut per tot el país, amb un acte de reivindicació del sector agrari que ha tingut el suport d’organitzacions sindicals i de l’alcaldessa de Barcelona. La Marxa Pagesa va sortir el dijous 26 i el divendres 27 des de 18 poblacions caps de ruta.

28g premsa

Foto/ cedida.

El sindicat va reclamar que la defensa de l’agricultura familiar sigui un signe d’identitat política del país. Per això, demana a Govern i societat que no estalviïn esforços en superar els reptes que posen en perill aquest model agrari: mercats en origen que no garanteixen preus justos per als productors, polítiques de suport al desenvolupament rural retallades, gestió ineficaç de la fauna salvatge, espais agraris desprotegits i arbitrarietats administratives respecte a les finques agràries i les seves construccions, i que les administracions menystinguin els representants sindicals, avalats per les eleccions al camp, en la presa de decisions.

Unió de Pagesos recorda que l’estructura agrària de Catalunya és bàsicament d’agricultura familiar. Segons dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya del 2013, de 59.097 explotacions, 52.823 compten amb la mà d’obra dels familiars, amb un total de 93.289 persones. Es tracta majoritàriament d’explotacions de petita i mitjana dimensió. A més, la renda agrària acumula una davallada del 39%, en termes constants, entre el 2001 i el 2015. En deu anys s’han perdut 21.477 explotacions familiars (el 1993 n’hi havia 74.300).

Cal tenir en compte que la pèrdua d’explotacions al llarg dels últims anys és una minva de l’equilibri territorial de Catalunya, i a més, lamina la base de l’economia. El sector productor va facturar el 2015 4.310 milions d’euros. El sindicat ha remarcat avui que si el sector agroalimentari, que inclou indústria transformadora i distribució, és el motor econòmic de Catalunya, cal preservar el model agrari productor amb el que compta el país. Per això, proposa un pacte nacional per al sector que posi l’agricultura en primer terme.

28g premsa 4

Foto/ cedida.

Avui, els professionals agraris no sempre obtenen el fruit del treball quan porten els productes al mercat i sovint els preus en origen són molt baixos. El poder de negociació dels productors catalans és limitat; només tres operadors comercials (Carrefour, Mercadona i Caprabo-Eroski) a Catalunya concentren prop del 50% de l’oferta comercial, i l’agroindústria també està molt concentrada en sectors com la llet, el vi, l’oli d’oliva i la carn de conill.

Per a Unió de Pagesos, una política que vulgui defensar el model agrari de Catalunya ha d’assegurar la justícia i l’equitat en el comerç i la distribució dels productes agroalimentaris. L’administració ha de mobilitzar recursos per a la inspecció i control de la normativa de competència, comerç, consum i sanitat alimentària. El Govern pot desenvolupar la regulació, en l’àmbit de Catalunya, de les interprofessionals, els contractes tipus, les agrupacions i organitzacions de productors, així com també actualitzar la regulació de les llotges i altres mecanismes que assegurin la transparència dels mercats.

El manifest.

Foto/ capçalera/ cedida. 

Notícies relacionades:

La Marxa Pagesa comença demà fins arribar el dissabte a Barcelona

198 tractors han participat avui en la primera jornada de la Marxa Pagesa que acabarà dissabte a Barcelona

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

15 + four =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Juny 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories