EbreExprés

Alcanar aposta per protegir el sector dels cítrics dels contagis i la saturació del mercat

Alcanar aposta per protegir el sector dels cítrics dels contagis i la saturació del mercat
Gener 27
17:34 2017

El Ple de l’Ajuntament d’Alcanar va aprovar ahir, en sessió plenària, una moció presentada per ERC-AM per protegir el sector del cítric Europeu arran de l’acord econòmic de la Unió Europea i els Estats de l’Àfrica del Sud del mes de setembre del 2016.

taronges

Foto/cedida.

Aquest tractat presenta dues amenaces que poden afectar greument el sector citrícola del nostre municipi. D’una banda, el perill de contagi de la principal malaltia dels cítrics, anomenada taca negra, molt present en aquest conjunt de països. Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Alcanar instarà al Govern espanyol a demanar a la Unió Europea la redacció d’un Protocol de Relacions Comercials que inclogui mesures per controlar les importacions de cítrics, així com més requeriments sanitaris i un major nombre de controls fitosanitaris fets per personal qualificat.

L’altre potencial perill és la saturació del mercat dels cítrics i, com a conseqüència, la caiguda generalitzada dels preus, ja que abans de l’acord es podien comercialitzar taronges sud-africanes lliures d’aranzels fins al 15 d’octubre, però aquest ha ampliat el termini fins al 30 de novembre, coincidint amb els mesos de novembre i desembre, els de la màxima producció de cítrics. Així mateix,  el tractat inclou una progressiva disminució anual dels preus d’entrada, fins a la seva total desaparició l’any 2025.

Per aquest motiu, l’Ajuntament també sol·licitarà al Govern espanyol que insisteixi en la necessitat de dur a terme un control exhaustiu de l’obligatorietat d’existència de contractes escrits en la compravenda de cítrics, a implementar mesures legals i efectives perquè el volum d’importacions de cítrics sud-africans no perjudiquen la comercialització de les varietats europees, i a aplicar compensacions als productors per l’impacte econòmic i mediambiental que representi l’acord.

Jordi Monfort, regidor d’Agricultura, explicava que “malgrat que compartim el fons d’este acord, que pretén contribuir al desenvolupament de les economies d’estos sis països sud-africans, no ens podem quedar plegats de mans davant d’un seguit de mesures que deixaran tocat de mort el nostre sector citrícola”.

Reducció dels terminis en el procés de registre i autorització de productes fitosanitaris

En aquest sentit, el Ple d’Alcanar també va aprovar amb el vot favorable de tots els partits menys la CUP, que va votar en contra, una altra moció d’ERC-AM relacionada amb la temàtica d’agricultura, per a la reducció i compliment dels terminis en el procés de registre i autorització de productes fitosanitaris.

La utilització de productes fitosanitaris és imprescindible per assegurar i augmentar la producció agrícola, però l’Estat espanyol és el membre de la Unió Europea que més triga a registrar un producte fitosanitari,  a causa d’una excessiva burocratització del procediment de tramitació. Aquesta situació genera un desavantatge competitiu dels agricultors espanyols respecte als europeus, que poden disposar de nous productes i més moderns, amb molta més antelació. Aquesta pèrdua s’accentua en els agricultors de l’arc mediterrani, ja que competeixen amb països extracomunitaris  que utilitzen formulats fitosanitaris no autoritzats al mercat espanyol.

Per aquest motiu, l’Ajuntament d’Alcanar demanarà al Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient que prengui mesures per oferir un Registre d’Autorització de Productes Fitosanitaris ajustat als terminis establerts pel reglament europeu i la legislació espanyola.

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

nineteen + twelve =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Juny 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories