EbreExprés

Arrenca la campanya estiuenca de control larvari d’espècies invasores en els embassaments de la conca de l’Ebre

Juny 08
11:39 2017

En aquesta campanya es revisaran 834 mostres dels 52 embassaments en els quals es realitza el control de l’espècie.

Les accions de divulgació i seguiment de la CHE es desenvolupen per col·laborar amb les administracions que tenen les competències en Medi Ambient i en control d’espècies invasores.

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, organisme autònom, adscrit FOTO DE MUESTREOal Ministeri d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient (MAPAMA), ha arrencat aquesta setmana la campanya anual de control larvari d’espècies exòtiques invasores en les masses d’aigua superficials de la conca l’Ebre, que es desenvolupa cada estiu des de fa més de 11 anys i que se centra en el seguiment de larves de musclo zebra en 52 embassaments, majoritàriament navegables.
Es desenvoluparà els mesos de juny, juliol, agost i setembre, època més propícia per a la reproducció del musclo zebra i es realitzarà el seguiment en 267 estacions de mostreig. En aquestes estacions, s’han de prendre mostres en superfície i en profunditat, i de caràcter quantitatiu i qualitatiu. S’analitzaran al microscopi un total de 834 mostres amb l’objectiu de detectar larves de l’espècie invasora.

La CHE va intensificar els mostrejos i incrementar l’atenció en aquells embassaments en els quals s’ha trobat algun positiu en campanyes anteriors o que es consideren especialment vulnerables. Aquests són El Grau, Mitjà, Alloz, Ciurana, La Penya i Yesa.
L’Organisme, des de la detecció d’aquesta espècie en el territori de la demarcació, col·labora de forma activa coordinant accions amb les administracions competents en el control d’espècies invasores, principalment les comunitats autònomes. Una de les tasques que realitza és el seguiment de l’estat larvari que permet conèixer l’afecció real i potencial de la conca.

Situació a la conca

Els embassaments amb presència d’adults de musclo zebra actualment són: Flix, Riba-roja, Mequinensa, Sobrón, Calanda, Casp II o Civán, Ullíbarri, Urrúnaga, la Loteta, L’Estanca d’Alcanyís, Barasona, Guiamets i la Sotonera. També segueixen classificats com a Tipus C, perquè en alguna campanya anterior s’ha detectat presència larvària, Talarn, Rialb, Sant Llorenç de Mongay, Lanuza, Búbal, La Tranquera i Cillaperlata.
Es troben en risc les masses d’aigua que estan aigües avall d’una massa afectada o que en algun moment han mostrat indicis de presència larvària. Aquestes són: L’Ebre, La Penya, Ardisa, Canelles, Escales, Santa Anna, Terradets, Camarasa, Oliana, El Grau, Mitjà, Leiva, Yesa, Santolea, Alloz i Ciurana. La resta d’embassaments estan considerats sense risc imminent d’introducció de l’espècie.

Stop invasores

Cal recordar que l’organisme de conca participa de manera activa en activitats de control, normatives, divulgatives i d’investigació per frenar l’expansió d’espècies invasores (Stop Invasores).

Entre les principals actuacions de control desenvolupades per la CHE es troben el servei d’assessorament gratuït a usuaris afectats per la presència d’aquesta plaga, les campanyes de control larvari, el control mensual per part de la guarderia fluvial per prospectar els embassaments i rius susceptibles de ser envaïts i diferents actuacions divulgatives. La Confederació també informa a través del seu web i de l’oficina de navegació sobre la ubicació de les 32 estacions de desinfecció, per les quals cal passar per desinfectar les embarcacions i equips.

A més, un dels principals objectius de les activitats és la conscienciació dels usuaris lúdics dels embassaments, on s’insisteix en la necessitat de respondre als protocols de desinfecció d’embarcacions recollits en les normes de navegació de la Conca de l’Ebre amb l’objectiu de reduir les possibilitats de dispersió d’aquesta i altres espècies exòtiques invasores.

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

2 × three =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Maig 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Abr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories