EbreExprés

Deprona i la societat de caçadors de Sant Jaume rescaten 60 pollets d’una mort segura

Deprona i la societat de caçadors de Sant Jaume rescaten 60 pollets d’una mort segura
Juliol 11
16:19 2018

El Destacament de Protecció de la Naturalesa (DEPRONA) de la Guàrdia Civil del Parc Natural del Delta de l’Ebre, col·labora amb la societat de caçadors de Sant Jaume d’Enveja en el rescat de 60 pollets de dues espècies diferents d’aus aquàtiques

Guàrdia Civils de l’Destacament de Protecció de la Naturalesa (Deprona) de la Guàrdia Civil del Parc Natural del Delta de l’Ebre, en col·laboració amb la Societat de Caçadors de Sant Jaume d’Enveja, durant la segona quinzena del mes de juny, van rescatar un total de 60 polls d’aus aquàtiques de les trampes mortals que són els canals / sèquies de reg construïts amb peces de formigó al Delta.

Al Delta de l’Ebre hi ha una extensa xarxa de canals i sèquies, uns de reg i altres de desguàs, entre tots ells aproximadament tenen uns 480-500 km de longitud. Conduccions que abasteixen i sanegen els camps de cultiu de l’arròs i que s’estenen pels termes municipals d’Amposta, Sant Carles, Sant Jaume, Deltebre, Camarles, l’Ampolla i Aldea.

Cada any coincidint amb l’eclosió dels ous de les aus aquàtiques, entre maig i juny, infinitat de pollets de les espècies de ànec collverd (Anas platyrhynchos) i polles d’aigua (Gallinula chloropus), entre d’altres, descendeixen / cauen, de manera accidental unes, voluntàriament altres, a l’interior de les sèquies / canals de reg construïts amb peces de formigó o obra, sent això una trampa mortal per gairebé la totalitat dels espècimens.

A fi de pal·liar la situació abans descrita, la Federació de Caça de les Terres de l’Ebre, algunes Societats de Caçadors existents al Delta de l’Ebre i el Parc Natural Delta de l’Ebre, col·laboren uns econòmicament, altres amb mitjans materials, així com personal voluntari per evitar en la mesura possible la mortaldat dels pollastres que es veuen atrapats en les sèquies. Per això s’instal·len en aquestes conduccions d’aigua unes rampes construïdes en canyís i taulons de fusta que col·locades de manera estratègica a l’interior i vora de la sèquies permetin que les aus puguin sortir-ne.

Agents del Destacament de Protecció de la Natura del Parc Natural del Delta de l’Ebre cooperen en les tasques de salvament i rescat d’aquestes espècies, així el passat dia 16 en col·laboració amb personal de la societat de caçadors de Sant Jaume i les seves famílies, sent els nens els principals protagonistes d’aquesta activitat ja que es desperta i fomenta l’interès per la conservació del medi ambient, en les sèquies que condueixen a l’aigua per al cultiu de l’arròs, van descobrir que havien caigut gran quantitat de pollets d’ànecs, ànec collverd (Anas platyrhynchos).

Amb ajuda d’un salabret dels components del DEPRONA es van dedicar a extreure els espècimens de la sèquia, que posteriorment els van deixar anar en els camps propers d’arròs, evitant amb això la mort segura per falta d’aliment i ser devorats per altres espècies de carronyaires. En total es van extreure de diverses sèquies 20 exemplars de l’espècie esmentada.

L’endemà la citada Patrulla i un nodrit grup de nens amb els seus pares van continuar realitzant aquesta tasca , localitzant i extraient dels canals de la bassa de l’Encanyissada, del terme municipal d’Amposta 12 exemplars de ànec collverd i 25 polles d’aigua .

Els pollets d’aquestes espècies no només poden morir en les sèquies i canals o de fam, sinó que a més tenen com a principals depredadors a el bernat pescaire (Ardea cinerea), garca imperial (Ardea purpurea), esplugabous (Bubulcus ibis), martinet ros (Ardeola ralloides) i la gavina (Larus cachinnas).

Foto/ Guàrdia Civil.

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

three × one =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Juny 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories