EbreExprés

Estabilitat i lleuger augment de la producció i ocupació a les Terres de l’Ebre

Estabilitat i lleuger augment de la producció i ocupació a les Terres de l’Ebre
maig 23
18:17 2017
291 Lectures

L’informe que recull l’anàlisi de l’Economia del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, ha donat una dada força significativa amb l’augment d’ocupació en el sector de la construcció així com dels sectors serveis i turisme. 

informe

Foto/ cedida.

Ahir al matí es va presentat l’informe de Conjuntura del primer trimestre de l’exercici de 2017 que recull l’anàlisi de l’Economia del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre, amb la valoració de dades estratègiques com l’ocupació, atur, preus, comerç exterior o activitat empresarial. L’informe el realitzen la Càtedra Innovació Empresa, i les Cambres de Comerç de Reus, Tarragona, Tortosa i Valls, i està elaborat pel Grup de Recerca d’Indústria i Territori (GRIT), Departament d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili

Aquestes són les conclusions més importants de l’estudi:

El primer trimestre de l’exercici de 2017 ens mostra una situació econòmica de manteniment de l’activitat a la zona, tot i que els grans indicadors globals de país són molt positius pel que fa referència al PIB, la qual cosa també porta a augments de la producció a la zona en termes interanuals, però encara arrastrant desequilibris que va generar la crisi de 2008.

Resumint l’anàlisi per aquest període podem assenyalar els següents aspectes:

•La feblesa de l’activitat es mostra en les dades d’ocupació i d’afiliació a la Seguretat Social el primer trimestre, les primeres han disminuït d’acord a l’EPA i les segones, tot i un petit augment, han estat molt inferior que la variació catalana i amb una forta caiguda dels serveis.

•El nivell d’atur ha disminuït, en proporció, menys que al conjunt català i espanyol, i més del cinquanta per cent d’aquest és estructural o de llarga durada.

•El problema estructural del mercat de treball de la zona, conseqüència de la seva estructura productiva, continua determinant la poca utilització de la capacitat potencial del mateix.

•L’indicador de preus mostra que augmenten més que al conjunt català i espanyol, fenomen que no s’havia donat en anys anteriors.

•L’oferta empresarial augmenta i a partir de 2013 consolida una certa estabilitat desprès de les fortes davallades anteriors, encara que l’augment d’aquesta s’ha donat essencialment en persones físiques. No s’ha arribat als nivells anteriors de la crisis en el nombre d’empreses i aquests moments les mes consolidades semblen les majors de 50 treballadors fins a 250.

•L’activitat de la construcció residencial, en termes relatius millora -tot i trobar-se sota mínims- el que s’observa pel nombre d’habitatges iniciats, pel volum de transaccions i les majors opcions del crèdit hipotecari, però el dinamisme és inferior que el conjunt català en termes globals.

•El comerç amb l’exterior ha iniciat l’exercici amb força, si considerem les seves variacions relatives fins a febrer, superiors que les catalanes i espanyoles, després d’un exercici de 2016 que els indicadors varen disminuir en el total exportat i importat a la zona en relació a l’any 2015.

L’economia creix al manifestar-se augments de producció, encara que la situació es troba en una millora conjuntural, no es pot parlar de consolidació de la mateixa quan tot just estem arribant als valors de la producció de 2008.

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

La teva adreça d'email no es publicarà.
Els camps obligatoris estan remarcats *

six − one =

Estat de les Platges

Calendari

agost 2018
dl. dt. dc. dj. dv. ds. dg.
« jul.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categories

Últims Comentaris

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys [...]

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat? [...]

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies. [...]

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre [...]

Ah, molt5 bé, però com és que van permetre instal.lar-hi un parc eòlic? no s'ho [...]

Categories