EbreExprés

GEPEC-EdC porta el cas de la cacera als filtres verds del Delta Ebre davant la justícia

GEPEC-EdC porta el cas de la cacera als filtres verds del Delta Ebre davant la justícia
Octubre 09
17:36 2017

El Departament d’Agricultura deixa caçar als filtres verds del delta on aquesta activitat no s’hauria de permetre

El GEPEC-Ecologistes de Catalunya porta el cas davant la justícia

171009_senyal_tirades_filtres_Golero (002)

Foto/ GEPEC-EdC. Accés a la zona d’ús públic del filtre del Goleró tallat pels caçadors.

L’any 2015 al Delta de l’Ebre, es varen inaugurar dos zones de filtres verds. Es tracten del filtre verd de “l’Embut”, de 93 hectàrees, situat en el terme municipal d’Amposta, junt a la llacuna de l’Encanyissada i del filtre conegut com “el Goleró-Illa de Mar”, de 49 hectàrees, situat en el terme municipal de Deltebre i pròxim a la badia del Fangar.

Como s’especifica en els documents tècnics, l’adquisició dels terrenys, i la seva posterior adequació com a filtres verds, feta amb diners públics, responia a dos objectius. El primer i primordial a una necessitat de millorar la qualitat de l’agua procedent dels camps de arròs, previ als seu abocament a llacunes i badies, contribuint, d’aquesta forma, a una major qualitat de l’agua en los espais naturals.

La segona, i no menys important, era l’habilitació de l’espai pel seu us públic. Per aquest fi es va fer una inversió publica i els filtres foren dotats d’uns itineraris perimetrals on es varen instal·lar torres de observació, observatoris d’ocells, senyalitzacions, panells informatius, on fins i tot s’indica que està prohibit molestar als ocells.

Aquests filtres, amb aigua molt dolça (al mig d’un Delta cada cop està més salinitzat), amb una bona cobertura de vegetació aquàtica, bons recursos alimentaris… ha fet que aquets filtres s’hagin convertit en unes de les zones naturals del delta més importants per moltes espècies d’ocells, entre les que s’hi troben algunes de les espècies d’ànecs, i d’espècies lligades a ambients fluvials, més amenaçades d’Europa (s’hi han localitzat ànecs cap blancs, xarxets marbrencs, fotja banyuda, bitó, morell xocolater, etc) .

En el filtre de l’Embut, a més, s’hi ha instal·lat una gran colònia de cria d’ardeids. També hi localitzem un dels majors dormiders i zona de descans d’ardeids i de capons reials. Sols d’aquesta espècie última espècie se n’hi localitzen uns 4000 exemplars. Al filtre del Goleró- Illa de Mar també s’hi localitza un important dormider d’ardeids i de capons reials , amb
1500 exemplars d’aquesta espècie, un important dormider d’arpelles, així com a colònies de cria de xatracs. En ambdós espais hi crien moltes espècies d’ànecs, fotges, cabussons, cabusset…. i són una zona d’hivernada molt importat per moltes espècies que passen l’hivern al delta

Aquestes filtres verds, de titularitat pública, tot i la seva gran vàlua ecològica, enlloc de ser destinats a zones de refugi i protecció de la fauna, des de bon començament han estat utilitzades pels caçadors per fer les seves caceres. Fins i tot abans que l’obra fos entregada, i quan encara n’era prohibida l’entrada al seu interior, els caçadors ja hi accedien per caçar-hi.

171008_Filtre_Embut (002)

Foto/ GEPEC-EdC. Senyalització d ela zona d’ús públic del filtre de l’Embut. S’indica clarament que està prohibit molestar els ocells.

La pràctica de la caça en aquests espais s’ha demostrat del tot incimpatible amb el seu ús públic. Cada vegada que els caçadors decideixen fer una cacera, de forma unilateral, tanquen tots aquests itineraris públics i impedeixen que la gent hi pugui accedir. D’aquesta forma privatitzen, per les seves caceres, uns espais públics, habilitats amb diners públics, per
l’ús dels visitants.

La caça, a més, provoca uns impactes sobre els ocells que no són tolerables i encara menys en uns espais de titularitat pública, on els interessos públics i de conservació haurien d’estar per sobre dels aprofitaments privats, com n’és la caça.

Aquests fets han estat denunciats des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya davant els Departaments d’Agricultura, de Territori i Sostenibilitat, del Parc Natural del delta de l’Ebre i del Ministerio

Ara fa uns mesos el mateix Ministerio de Agricultura, Pesca, Alimentación y Medio Ambiente, administració que ha fet l’inversió pública per adequar aquests terrenys i que n’és el propietari, va enviar unes instruccions a la Generalitat indicant que als filtres verds del Delta de l’Ebre NO S’HI HAVIA DE CAÇAR i que la Generalitat iniciés gestions per dotar de protecció aquests espais per tal d’evitar que s’hi caces, per garantir la preservació de la fauna i el seu ús públic.

Pel que s’ha pogut conèixer, el Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que té la competència en protecció de les espècies, biodiversitat i en espais naturals, s’ha mostrat del tot favorable a prohibir-ne la cacera i en protegir aquests espais i en aquest sentit ha iniciat gestions, cosa que des del GEPEC- Ecologistes de Catalunya valorem molt positivament.

Resulta pro que a Catalunya les competències en gestió de la caça recauen en el Departament d’Agricultura, Ramaderia Pesca i Alimentació. Aquest departament, enlloc de iniciar gestions per impedir la caça als filtres verds i dotar l’espai de protecció legal, possibilitant un ús públic i ordenat de l’espai, compatible amb la seva conservació, ha decidit obviar les indicacions del Ministerio, els preceptes legals i permetre que s’hi pugui seguir caçant.

Així el Departament d’Agricultura ha decidit primar els interessos privats dels caçadors enfront als interessos globals de la conservació de la natura i la biodiversitat i a l’ús públic i ordenat dels filtres verds

La passada temporada de caça 2016-2017 als filtres del Goleró-Illa de Mar, on s’hi varen detectar varis exemplars d’ànec cap blanc (un dels ànecs més rars i en major perill d’extinció d’Europa), les gestions del GEPEC-Ecologistes de Catalunya varen aconseguir evitar que s’hi cacés. Això havia provocat un augment de la fauna, que aquesta estigués molt confiada i que molts visitants del Delta escollissin anar a aquest espai davant la facilitat d’observar els ocells a poca distància.

Ahir diumenge, dia 8 d’octubre, aquesta tranquil·litat es va trencar novament: els caçadors varen tornar a entrar a aquest espai i després de tancar-ne, per decisió unilateral, els accessos a l’espai públic, varen tirotejar i matar grans quantitats d’ocells que allí hi trobaven refugi.

Al filtres del Goleró-Illa de Mar els cabussons i cabussets (espècies estrictament protegides) encara estaven criant els seus pollets. Així mateix aquests dies s’hi estava observant un ànec canyella (espècie d’ànec molt rar i en greu perill d’extinció).

A més la zona és vital per la hivernada del bitó, un dels ardeids més rars i em perill d’extinció d’Europa.

El dissabte vinent està previst que els caçadors entrin a caçar a l’altre filtre, el de l’Embut, al terme d’Amposta, on els cabussons també encara estan criant, i on, com ja hem dit, hi ha el major dormider de capons reials del Delta amb també gran quantitat d’ardeids i d’arpelles, etc.

Les caceres com les que es porten a terme als filtres, on hi ha greus afectacions sobre espècies protegides, sobre zones de repòs, d’ hivernada, de concentració, de cria d’espècies migratòries es consideren explicitament prohibides per la llei de Protecció dels Animals, que prohibeix les pertorbacions d’aquestes zones. Autoritzar o no evitar aquestes caceres, com està fent el Departament d’Agricultura, pot comportar responsabilitats de tipus penals, com el de prevaricació

En conseqüència des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya estem presentant les pertinents denúncies per les caceres als filtres, per tal de demanar les responsabilitats corresponents tant a caçadors com a responsables del Departament d’Agricultura que les estan permetent.

També s’han presentat escrits davant la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, depenent del Departament d’Agricultura i que té les competències en gestió de la caça, i dels Serveis territorials del Departament d’Agricultura a les Terres de l’Ebre, demanant s’impedeixi cap nova jornada de caça als filtres verds i que faciliti que l’administració competent pugui declarar els filtres sota alguna figura de protecció que en garanteixin la conservació de l’espai natural, de la biodiversitat i en permetin un ús públic ordenat.

Es recorda també les possibles responsabilitats del Departament d’Agricultura en cas de seguir permetent aquestes caceres als filtres verds. En aquest cas el GEPEC-Ecologistes de Catalunya presentaria noves denuncies davant la Fiscalia de Medi Ambient de l’Audiència Provincial de Tarragona.

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

5 + 10 =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Juny 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories