EbreExprés

La CUP reclama la retirada del monument franquista de la Guàrdia Civil de Tortosa

Octubre 30
16:03 2018

La CUP-Ae ha decidit tornar a presentar (pel proper ple del 5 de novembre) la moció que ja va presentar al ple del mes de maig del 2017, demanant la retirada del monòlit d’homenatge a la guàrdia civil que està al parc municipal Teodor Gonzàlez

14.58.05Presenten esta moció perquè consideren que l’equip de govern – PDCAT i ERC- no ha complert el compromís que van adquirir en un ple, on es van comprometre a elaborar un catàleg de la simbologia franquista de la ciutat i posteriorment, retirar no només el monòlit, sinó la resta de símbols franquistes de la ciutat.

Des de la CUP-Ae consideren més que suficient el temps d’un any i mig per haver complert el compromís. I tornen a presentar la moció, per forçar la seua retirada.

Creuen que el canvi de portaveu del grup municpal d’ERC potser una oportunitat per constatar que no es tracta d’un simple canvi de cromos, sinó de també, d’explicitar un canvi en la política d’ERC Tortosa, amb una aposta clara per la retirada de la simbologia franquista de la ciutat.

A més a més, “Tortosa no pot oblidar el paper que la guàrdia civil va representar en altres municipis del territori i del país, durant el mes d’octubre del 2017. Només per això, ja sobren els motius per procedir a la seua retirada de l’espai públic”.

I volen reiterar, “només la manca de pedagogia, sensibilitat i interès per la memòria històrica dels governs democràtics del  municipi, pot explicar que encara avui, al 2018, al parc municipal Teodor Gonzàlez, continue encara present este monòlit”.

Es tracta d’un monument d’exaltació als valors del Movimiento, i a una de les organitzacions més importants que van permetre la repressió franquista i la supervivència del règim. A les inscripcions del monòlit es pot  llegir:
– En una inscripció diu «A los principios del Movimento», a les institucions i cossos que feren possible la seua llarga existència i un homenatge als valors feixistes del franquisme i la seua «Cruzada Española».
– La inscripció principal, diu textualment «en el aniversario de una gesta gloriosa de la Cruzada Española, la PROMOCION EBRO de la Guardia Civil, jura en este lugar, su fidelidad a la bandera española, 5-IV-1968».
– En una altra inscripició lateral, diu textualment «La Organización Juvenil Española, fundada en los mismos ideales que inspiraron a los héroes de la batalla del Ebro, que dirigió el Caudillo, rinde, en su paz y en esta ciudad, homenaje a la Guardia Civil».

Els acords que demana la moció són:
1. Procedir a la retirada el monòlit d’homenatge a la Guàrdia Civil i al valors feixistes del franquisme que està situat al Parc Teodor Gonzàlez.
2. Que la retirada s’efectue abans de finalitzar el gener del 2019.
3. Comunicar els acords presos a la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, al Memorial Democràtic i al Síndic de Greuges.

Notícia relacionada:

ERC Tortosa decideix substituir JF Monclús com a portaveu del grup

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

five × 1 =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Juny 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories