EbreExprés

L’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa avalua l’estat de conservació de llibres

L’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa avalua l’estat de conservació de llibres
Octubre 27
21:01 2016

L’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa avalua l’estat de conservació dels llibres que Narcís Monturiol va utilitzar per construir el submarí Ictineu.

Estudi llibres Monturiol

Estudi llibres Monturiol. Foto/Cedida.

Juntament amb l’Observatori de l’Ebre, presentarà les conclusions de l’estudi a la trobada que la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica inicia aquest dijous a la Universitat Jaume I de Castelló

Dipositat a l’Observatori de l’Ebre, a Roquetes, el fons bibliogràfic que Narcís Monturiol va utilitzar per construir el submarí Ictineu esdevé un valuós llegat històric i científic. Ara, membres dels Tallers de Restauració i Conservació de l’Escola d’Art de Tortosa, juntament amb la resta de l’equip que ha participat en l’estudi d’aquests llibres, presentaran el fruit de la seva recerca en el marc de la XIV Trobada de la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica, del 27 al 29 d’octubre a la Universitat Jaume I de Castelló (http://14-thct.espais.iec.cat).

La ponència -Llibres de Monturiol a l’observatori de l’Ebre: estudi de l’estat de conservació i anàlisi grafològica de les anotacions manuscrites- es presentarà aquest dijous, i anirà a càrrec de les seves autores: Maria Genescà, responsable de la biblioteca de l’Observatori de l’Ebre; Carme Clemente, responsable tècnica dels Tallers de Conservació i Restauració i professora de restauració de l’Escola d’Art de la Diputació a Tortosa; Maria Mauri, tècnica en conservació del mateix centre, i Zoraida Burgos, pèrit cal·lígraf judicial.

El conjunt de llibres va arribar a l’Observatori de l’Ebre l’any 1944 com a donació de la família Monturiol, i es van incorporar al fons general de la biblioteca (http://www.obsebre.es/php/biblioteca/Monturiol/) com s’acostumava a fer a l’època. La troballa l’any 1994 d’un llibre dedicat a Monturiol i la sospita que probablement n’hi hauria més, van fer que s’iniciés una llarga recerca. L’any 2009, aprofitant els actes de la celebració del 150è aniversari de l’avarament de l’Ictineu, es va fer una exposició amb els llibres. El fons consta de 84 volums de la biblioteca personal de Narcís Monturiol, alguns dedicats o amb anotacions, càlculs i fragments de textos, així com 14 volums de seu fill Joan. A causa de dificultats econòmiques, Narcís Monturiol es va haver de desprendre de la major part dels seus béns i de la seva biblioteca, però va conservar els volums que més apreciava, com aquests que va utilitzar per la construcció de l’Ictineu.

Pel que fa a l’estudi dels llibres, s’ha realitzat una anàlisi grafològica de les anotacions, amb l’objectiu de destriar els escrits que puguin ser per ells mateixos una font documental sobre l’inventor. Una altra fase del treball ha consistit en realitzar un estudi matèric del fons, amb la descripció dels tipus de suports i tècniques escriptòriques, juntament amb l’avaluació del seu estat de conservació. El treball que es presentarà als assistents a la trobada de Castelló presentarà el fruit d’aquestes darreres tasques.

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

six + 16 =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Maig 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Abr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories