EbreExprés

Maira Lampugnani: «A Les Terres de l’Ebre tenim molts tresors patrimonials i culturals però no se’ls dóna el valor que mereixen»

Desembre 03
16:58 2013


Aneley L./ EbreExprés

La jove editorial local Àrbora Books publica el llibre infantil La Llúcia i el Tresor del Gambutzí. La seva autora, Maira Lampugnani, ens parla del rol de la literatura infantil actual i dels tresors patrimonials ocults a les Terres de l’Ebre.
Maira Lampugnani

Vostè és historiadora de l’Art, com sorgeix la idea d’escriure llibres infantils?

Des de sempre a mi m’ha agradat escriure contes i petits relats. També des de fa molts anys m’interessa la didàctica de l’art: el fet de com l’art explica coses i de com arriba al públic. És especialment interessant explorar la manera d’arribar al públic més jove, perquè és aquell que en definitiva el dia de demà crearà valors de cara al nostre patrimoni cultural.

Per qui està pensada la història de La Llúcia i el tresor del gambutzí?

El llibre en sí és una obra infantil il·lustrada que està pensada per nens i nenes d’entre 6 i 10 anys, ja que en aquesta franja s’aprèn a llegir de manera individual. Però a més a més, un públic important a qui volem arribar són els adults, ja siguin els pares o els mestres d’aquests nens. A través del conte fomentem la lectura dels més petits i al mateix temps també cerquem arribar als adults per fer-los partícips d’aquest procés de lectura, mitjançant el qual ells també poden fer-se coneixedors o interessar-se pel nostre patrimoni local. El projecte no és simplement un conte pensat per entretenir sinó que també és una eina d’aprenentatge cultural.

La lectura és un hàbit es descens al territori català. Que té la història de la Llúcia i el gambutzí que la pugui fer interessant pels lectors?

La Llúcia i el tresor del gambutzí és una història localment universal. En realitat pren elements literaris universalment compartits com la màgia, els éssers fantàstics i les aventures, i els combina amb històries locals del nostre territori. La famosa figura del gambutzí o gambusí, (jo crec que tothom en algun moment l’ha buscat) es barreja amb un element igualment local però a vegades  desconegut: el nostre patrimoni artístic i cultural.  Trobo que aquest és el caràcter que distingeix la història d’altres recontes que poden haver-se construït al voltant d’altres àrees geogràfiques com Barcelona i que no estan impregnats amb els costums i tradicions de les Terres de l’Ebre.

Al llibre s’explica que la protagonista –La Llúcia- busca tresors que, si bé tenen molt de valor, no tothom és capaç de reconèixer. Des del seu punt de vista creu que a les Terres de l’Ebre desconeixem de la mateixa manera el nostre propi patrimoni?

Evidentment. A Les Terres de l’Ebre tenim molts tresors patrimonials i culturals als quals no se’ls dóna el valor que mereixen. Crec que a qualsevol altra zona, els mateixos elements patrimonials estarien molt més estudiats, coneguts i explotats. Justament són tresors “invisibles” perquè no se’ls hi ha donat la importància que tenen realment.

La història té lloc a un indret anomenat Fullola. En primer lloc, és un indret real? I en segon lloc, per què s’ha triat específicament aquest emplaçament per la història?

Sí, Fullola és un espai real que està al Coll de l’Alba, una mica amagat entre barrancs. S’hi pot arribar a través del Perelló o a través de Camarles. Uns amics me’l van fer conèixer i me’n vaig enamorar perquè té una energia i una màgia especials que poden donar peu a moltes històries. Però en realitat no és un lloc que hagi estat gaire estudiat. Fullola era un poble que va estar abandonat després de la Guerra Civil Espanyola i avui en dia únicament conserva les restes d’una torre medieval i una església amb arcs gòtics. Malgrat això, trobo que compta amb molts elements amagats que s’haurien d’estudiar a fons a nivell històric-artístic.  

Respecte al que comentava sobre la quantitat de riquesa patrimonial a les Terres de l’Ebre, i tenint en compte que hi ha espais com Fullola que li semblen tan interessants, ha considerat relatar històries amb alguna altra localització?

Sí, de fet aquest llibre és el primer d’una sèrie. Aquest és el model pilot per veure com va, però el projecte en sí abasta crear tota una sèrie de llibres que facin un recorregut per llocs situats a les Terres de l’Ebre i on hi ha patrimoni cultural amagat. Ens interessa situar les històries a indrets que no reben gaire atenció actualment, que estan una mica oblidats malgrat la riquesa cultural que tenen.

I en concret, té alguna localització pensada? Ens pot avançar alguna cosa?

(Somriu) En principi no puc avançar res, però sí que al primer llibre (La Llúcia i el tresor del gambutzí) ja es dóna un apunt d’on tindrà lloc la història del segon llibre. Els lectors hauran d’obrir el llibre i trobar la pista per ells mateixos…

Creu que avui en dia, amb totes les opcions d’entreteniment digital, la literatura continua tenint oportunitat d’arribar al públic jove?

Jo crec que sí. A més, la literatura que crea valors, i sobretot valors en sentit d’identitat local i coneixement dels propis recursos, és fonamental, i més a les primeres edats, quan es comença a conèixer allò que ens envolta. És important també generar projectes com aquest, en què la història es centra en el context immediat del nen, perquè els més petits siguin conscients del que tenen i ho valorin, sobretot en el que respecta al patrimoni cultural. Això és bàsic per definir-se com a persones en un futur i pot ajudar, al mateix temps, a definir i promocionar les Terres de l’Ebre.

Què distingeix aquest projecte d’altres projectes editorials?

A Àrbora Books hem creat aquest projecte editorial perquè ens interessa generar sinèrgies de col·laboració i de coneixements. Aquest llibre no és l’únic que publicarem; en un futur també ens dedicarem a promocionar escriptors de les Terres de l’Ebre i qualsevol contingut de valor pel territori. Pretenem que els valors del territori no romanguin com localismes, sinó que es puguin exportar a l’exterior. Creiem que aquests valors també poden ajudar a crear una idea de les Terres de l’Ebre no simplement com un conjunt de petits pobles disseminats a un territori sinó com un territori amb una cultura compartida.

La Llúcia i el tresor del gambutzí estarà a la venda a partir del 15 de desembre. Pots trobar més informació sobre l’autora o sobre el projecte al https://www.facebook.com/arborabooks.

Etiquetes

1 Comentari

  1. anabel torrent
    anabel torrent Desembre 09, 02:11

    Està molt be, sembla tot un llibre molt interesant, i més p’els mes petits.

    Contestar aquest comentari

Escriure un comentari

14 + 16 =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Abril 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Mar    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories