EbreExprés

Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre centra algunes de les jornades del PATT

Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre centra algunes de les jornades del PATT
Novembre 25
14:15 2016

L’arboricultura, la sanitat vegetal i la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre centren algunes de les jornades del PATT la setmana vinent.

Logo ebreexpres

Logo ebreexpres. Foto/ Contgut Ebreexpres.

I en motiu del Dia de l’aqüicultura, el centre d’aqüicultura de l’IRTA, a Sant Carles de la Ràpita, organitza, el proper 30 de novembre, una jornada de portes obertes amb visites guiades a les instal·lacions

El director general de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA), del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya, Josep Maria Monfort, intervindrà dimarts, 29 de novembre, en la benvinguda a la ‘II Jornada d’arboricultura forestal: producció de fruits’, que tindrà lloc a l’Auditori Josep Tarragó de la seu de l’IRTA, a Torre Marimon (Caldes de Montbui), i que s’inclou dins de les jornades i seminaris tècnics adreçats al sector agrari que tenen lloc els propers dies arreu de Catalunya dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) 2016, del Departament.

Espècies bàsiques del paisatge català estan sotmeses a situacions importants d’estrès biòtics i abiòtics que provoquen una regressió de la seva presència. Una conservació dinàmica d’aquests materials autòctons pot donar una embranzida al futur d’espècies com les que es tracten en aquesta Jornada: el castanyer, el pi pinyer o l’alzina. Donar valor a les produccions agroforestals permet implicar tant al productor, fent-les rendibles, com al consumidor, oferint-li un producte lligat a la terra i amb reconegudes qualitats dietètiques. Seleccionar materials, varietats i peus, adaptats al territori i també a la demanda dels consumidors és el fil conductor dels treballs que es presenten en aquesta jornada. D’altra banda, una gestió productiva d’aquestes espècies suposa també establir mesures per a afrontar la pressió actual d’algunes plagues i malalties importants com el Xancre en castanyer, el Leptoglossus en pi pinyer o la Seca de l’alzina.

Per la seva banda, l’endemà dimecres, 30 de novembre, la directora general d’Agricultura i Ramaderia del DARP, Teresa Masjuan, participarà, a les 13:30 hores, en la cloenda de la jornada ‘Llegums: qualitat, cultiu i usos’, que se celebrarà des de les 9:30 hores, en la Sala d’Actes de l’Edifici principal de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agrària (ETSEA) de Lleida, i també participarà en la posterior inauguració de l’Exposició de Llegums.

L’Assemblea de les Nacions Unides ha proclamat el 2016 com l’Any Internacional dels Llegums per tal de potenciar l’interès en el cultiu i el consum d’aquest aliment, atès el seu alt valor nutritiu i per tractar-se d’un producte bàsic per a una producció sostenible i per a la seguretat alimentària al món. Així, aquesta jornada i exposició pretén reflexionar al voltant dels llegums, tot destacant les seves característiques de qualitat, així com aspectes de millora en el seu cultiu i presentar algunes experiències de valorització i diferenciació de productes catalans.

A més, el PATT 2016 contempla la setmana vinent diverses jornades més, com ara la titulada ‘El pa artesà en el segle XXI. Pa de mestral’, que es durà a terme dilluns 28, a l’IES Escola d’Hoteleria i Turisme de Cambrils, i en la presentació de la qual, a les 16:30 hores, participarà el director dels Serveis Territorials del Departament a Tarragona, Àngel Xifré, que divendres, 2 de desembre, a les 10:00 hores, presentarà la jornada ‘La Gestio Integrada de Plagues en horta’, a la Casa de Cultura de l’Ajuntament de Riudoms.

D’altra banda, el director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Ferran de Noguera, presentarà dimecres, 30 de novembre,  a les 10:20 hores, la jornada tècnica ‘La sanitat vegetal en el sector dels vivers’, a la Sala d’Actes de la seu principal del DARP a Lleida.

El mateix dimecres, a 13:45 hores, el director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l’Ebre, Ferran Grau, serà l’encarregat de cloure la jornada ‘Prospectiva agroalimentària de la Reserva de la Biosfera de Terres de l’Ebre’, que es desenvoluparà des de les 10:30 hores, a l’Aula Magna del Campus Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili, a Tortosa.

Finalment, i també dins del PATT 2016, el centre d’aqüicultura de l’IRTA, a Sant Carles de la Ràpita, organitza dimecres, 30 de novembre, la jornada ‘Dia de l’aqüicultura. Portes obertes al centre IRTA’, una jornada de portes obertes amb visites guiades a les instal·lacions en motiu del Dia de l’Aqüicultura, i en la qual el públic tindrà l’oportunitat de visitar les instal·lacions, l’animalari i els laboratoris per a conèixer de prop en què consisteix aquesta activitat. Al llarg del dia, els investigadors impartiran xerrades divulgatives per a apropar al món de l’aqüicultura i a la recerca que fa l’IRTA en aquest àmbit. També es comptarà amb l’escola de formació professional d’aqüicultura IES Alfacs, que participarà amb alguns ponents en les sessions de xerrades i informarà sobre les activitats que es porten a terme a l’escola.

Per a més informació sobre aquestes i altres jornades o seminaris tècnics programats dins del Pla Anual de Transferència Tecnològica (PATT) del DARP: http://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/formacio-innovacio/dar_transferencia_tecnologica/dar_jornades_tecniques/

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

twenty − 18 =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Juny 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories