EbreExprés

Resposta del GEPEC-EdC al departament d’agricultura davant la demora anunciada en impedir la caça als filtres verds del Delta

Resposta del GEPEC-EdC al departament d’agricultura davant la demora anunciada en impedir la caça als filtres verds del Delta
Octubre 11
17:21 2017

En cas de noves tirades  GEPEC-Ecologistes de Catalunya portarà el cas davant la justícia

Observatori_ocells_filtre_Golero_Foto_GEPEC (002)

Observatori d’ocells filtre Golero/Foto_GEPEC

Dimarts, arran de la nota de premsa del GEPEC-Ecologistes de Catalunya en que  denunciàvem la caça a l’interior dels filtres verds del Delta de l’Ebre i de l’anunci de la presentació de diverses  denuncies per aquests fets, tant per la via administrativa com per la via judicial, el Departament d’Agricultura , després d’unes primeres hores de silenci,  va confirmar que  iniciarà els tràmits per posar fi a la caça als filtres verds. Anunciava, pro, que la prohibició de la caça als filtres no seria immediata ni amb la rapidesa que reclamem des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya.

Arran d’aquestes declaracions des del GEPEC –Ecologistes de Catalunya volem fer les següents puntualitzacions.

En primer lloc denunciar que les declaracions del Departament d’Agricultura semblen més dirigides a justificar que durant aquesta temporada de caça 2017-2018 encara es permeti caçar als filtres verds enlloc d’adreçades  intentar buscar solucionar el problema creat. Recordem que els filtre verds són  uns espai de gran vàlua natural i faunística, on s’han fet inversions per possibilitar el seu ús públic i on l’interès del propietari (el Ministerio de Agricultura, Pesca, Alimentación y Medio Ambiente)        és que l’espai sigui destinat a la conservació de la fauna i al seu ús públic ordenat a banda de funcionar com a filtre verd.

El Departament d’Agricultura anuncia que ara iniciarà els tràmits per tal que als filtres es deixi de caçar en un futur. Cal recordar al Departament d’Agricultura que la petició del Ministerio, propietari dels filtres verds, per tal es prohibeixi la caça als filtres verds,  és del passat mes de juny, o sigui de fa ja quatre mesos.

Durant aquest temps el Departament d’Agricultura no ha fet absolutament res per tal d’evitar que es caci en aquest espai, ans el contrari. El Departament d’Agricultura durant aquest temps s’ha mostrat favorable a la caça en aquest espai i així ho ha expressat  en més d’una ocasió. Ha estat arran de la denuncia pública feta pel GEPEC-Ecologistes de Catalunya que ara el Departament D’Agricultura anuncia públicament que iniciarà els tràmits per prohibir-ne la cacera. Durant aquests quatre mesos perduts el Departament d’Agricultura hagués pogut exercir accions que ja impedirien la caça als filtres

No neguem que la declaració dels filtres verds sota alguna de les figures de protecció  i que en prohibeixi la caça, que la llei estableix, requereix d’un seguit de tràmits i aprovacions administratives i, per tant, de temps per tal de poder acomplir els passos que la normativa preveu.

Hem d’explicar, pro, que el Departament d’Agricultura tenia sol.lucions transitòries, de fàcil i ràpida aplicació, que impediria que ara es pogués caçar als filtres, sols ha faltat  interès, sensibilitat i predisposició per part del Departament d’Agricultura.

 Sense anar més lluny, i de forma transitòria, s’hagués pogut fer una actualització dels Plans tècnics de Gestió Cinegètica de les Àrees Privades de Caça (APC) on es troben els filtres. En aquests Plans Tècnics s’hagués pogut incloure  la zona dels filtres com a zona de refugi de les mateixes APC. Aquest fet ja impediria que aquesta temporada de caça, que acaba de començar, es pogués caçar legalment als filtres. Aquest és un tràmit ràpid i que sols requeria l’aprovació del Departament d’Agricultura.

La demora i poc interès del Departament d’Agricultura per solventar aquest tema, apostant, com tantes i tantes vegades, per posar per davant els interessos privats dels caçadors als interessos globals de la conservació dels espais naturals i de la biodiversitat i l’ús públic del medi natural, no pot ser ara excusa. Als filtres verds no s’hi pot tornar a caçar.

Aquests dies moltes parelles de cabussons i cabussets encara es troben en ple període reproductiu i són moltes les parelles que encara van acompanyades dels pollets, en molts casos encara molt petits. Aquests últims dies s’ha deixat veure un exemplar d’ànec canyella (Tadorna ferruginea) espècie d’ànec protegida que es troba en greu perill d’extinció. Aquest espai també és un dels espais més importants pel bitó, concentrant bona part de les observacions, tant en època de migració com hivernals del Delta. La conservació i tranquil·litat d’aquest espai és vital per la conservació d’aquesta espècie.

També al Goleró hi trobem una important dormider d’ardeids, on també hi dorm un important grup de capons reials, amb uns 1500 exemplars d’aquesta última espècie.  També  cal   destacar  que  el   Goleró    s’hi     localitza  un  dels  dormiders  importants d’arpella, essent del tot vital conservar la  tranquil·litat de l’espai per tal de garantir la supervivència d’aquest rapinyaire. La temporada passada, en que no s’hi va caçar i la zona mantenia uns nivells de tranquil·litat òptims, el dormider era utilitzat regularment per 32-33 exemplars. 

La caça als filtres suposa una clara vulneració de l’article 33 de la Llei de Protecció dels Animals, que fa referència a les prohibicions i on textualment s’apunta:

“33.2 Pel que fa a les espècies migratòries, es prohibeix especialment la pertorbació dels espais de concentració, cria, muda, hivernada i descans”.

La caça és una de les activitats que més pertorbació provoca sobre la fauna i per tant ha de ser prohibida als filtres.

El Departament d’Agricultura, coneixedor d’aquesta situació, té la responsabilitat i obligació de que s’apliqui el nostre ordenament jurídic i, en conseqüència,  té la responsabilitat de que als filtres s’impedeixi tota activitat que en provoqui pertorbacions, entre ells la caça.

No actuar per impedir aquestes pertorbacions i permetre d’incompliment de la llei, pot ser considerat un tracte de favor del Departament d’Agricultura envers les societats de caçadors interessades en caçar als filtres. A la vegada pot comportar un delicte de prevaricació dels responsables del Departament d’Agricultura.

Des del GEPEC-Ecologistes de Catalunya reiterem en la petició que el Departament d’Agricultura impedeixi que es torni a entrar als filtres a caçar i reitera en l’intenció de portar el cas davant la justícia en cas que es realitzi alguna nova tirada.

Tirada ànecs Delta. Foto/GEPEC 

Notícia relacionada: 

GEPEC-EdC porta el cas de la cacera als filtres verds del Delta Ebre davant la justícia

 

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

2 × four =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Maig 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Abr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories