EbreExprés

Resposta pública a la propaganda de Cemex sobre les extraccions  d’arrgiles a Ulldecona

Juny 12
09:47 2017

SALVEM LO MONTSIÀ volem donar resposta a les recents declaracions del cap d’explotació de CEMEX a Catalunya, el sr. Francisco Iniesta.

CEMEXAlgunes de les afirmacions fetes als mitjans per CEMEX contenen contradiccions, postveritats, maquillatge de la realitat, afirmacions no ajustades a la veritat,…

Com a contradiccions cal destacar que mentre es parla per una banda de “no plantar exemplars nous, ni joves, ni adults, ni d’una altra ubicació..” quan segons es constata només passejar pel voltant de l’explotació, a la meitat superior de l’explotació Ferradura 1 TOTS els exemplars plantats són de viver.

També es menciona que “hem plantat més oliveres de les que hi havia a l’inici…” D’on han sortit les oliveres de més?

L’empresa també afirma que la profunditat de l’explotació “en cap cas supera els 4 metres d’alçada”.

Altra afirmació alegre de l’empresa és voler fer-nos creure que la restauració “deixarà el terreny tal com estava o, en alguns casos millor…”. Com pot quedar el terreny igual o millor del que estava, després d’endur-se 111.000 tones de terra fèrtil a l’any? Al cap dels 10 anys previstos d’explotació quedarà un forat de 1.111.000 tones menys de terra o l’equivalent a un forat de 12 hectàrees (o uns 24 camps de futbol). I això suposa quasi 5.000 viatges anuals de camió banyera 4×4, amb el conseqüent dany als camins per on passen. A més, l’empresa no parla dels recollidors/desguassos d’aigua tradicionals que s’han malmès o desaparegut, ni dels anterior marges de pedra en sec a les finques abans de l’explotació (que evitaven l’erosió dels bancals), ni de l’actual estat dels talussos (erosionats i sense replantar).

Respecte a les oliveres centenàries i mil·lenàries, quatre consideracions:

  1. Per part de Salvem lo Montsià no s’ha acusat en cap cas a l’empresa d’espoli d’oliveres.
  2. El fet que no hi hagi oliveres catalogades no vol dir que no n’hi hagi cap. Senzillament que no estan catalogades.
  3. Les oliveres que s’han salvat mereixerien ser mesurades per a la seua possible catalogació. Respecte al seu entorn, ja no serà com abans…
  4. Les finques abandonades d’oliveres no implica que estiguen perdudes. L’olivera és un arbre que sobreviu a l’abandó, i de fet, actualment hi ha un interès creixent per l’oli d’oliveres abandonades, per les seues qualitats organolèptiques diferents de les conreades, podent recuperar-se el conreu de les mateixes quan es vulgui molt fàcilment.

CEMEX afirma que “no hi ha oliveres mil·lenàries ni centenàries” a les finques de l’explotació, quan les oliveres trasplantades són quasi totes centenàries.

Pel que fa a les intencions de CEMEX d’obrir una nova explotació vora el poblat protohistòric de LA FERRADURA-ELS CASTELLETS (de mitjans segle VII i principis del VI aC), actualment en estudi i excavacions per part d’arqueòlegs/es de la UB i voluntaris/es de la comarca, explotació que

segons afirmen sense rubor “estarà a uns 300 metres de distància del poblat, i entre 70 i 80 metres a diferent alçada”, podem afirmar que el dia que van fer les mesures se’ls hi devia espatllar la cinta mètrica, ja que les mesures reals són molt inferiors a les aportades per l’empresa: la distancia respecte al poblat és inferior a 200 metres, i la diferència d’alçada és d’uns 27 metres (segons DOGC número 6593, 31-3-2014, la cota màxima de l’activitat es troba a 199 metres snm i la mínima a 171m, quan el jaciment arqueològic està a 226 metres snm).

Algú amb una mica de seny es pot creure que una explotació agressiva amb el paisatge no afectarà l’entorn d’un jaciment que es pretén continuar estudiant i posar-lo en valor?

També CEMEX argumenta que està pel Km0 “estamos aplicando el principio de proximidad que creemos que es muy importante … y pensamos que las materias primas de una actividad como la nuestra pues también están sometidas al mismo principio. Porque no tiene sentido ambientalmente traer materiales de muy lejos si los tienes al alcance y poder generar economías locales que sean autosostenibles, trabajando dentro del territorio” (entrevista a Canal TE). Només apliquen el km0 per a abaratir costos, depredant el territori i deixant-nos els forats i la contaminació, en canvi per exportar el ciment i endur-se els beneficis econòmics no apliquen la lògica de Km0 (ens deixen localment els perjudicis i s’enduen globalment la plusvàlua). El que importa aquí, no és el territori, sinó el negoci.

Respecte a la sol·licitud de SALVEM LO MONTSIÀ de fer públiques les dades de contaminació, CEMEX no diu res sobre la contaminació resultat de l’extracció de terres.

Sabem que els treballadors de l’explotació disposen de EPIs per a evitar la contaminació per pols, però no així el pagesos que treballen al voltant de la Ferradura I (només cal veure l’estat de les oliveres que están enfront de l’explotació, com es pot apreciar a les imatges 4 i 5).

Des de SALVEM LO MONTSIÀ volem manifestar, un cop més el nostre rebuig a aquest tipus d’activitat extractiva que reporta més inconvenients que guanys al poble, seguim reclamant una protecció eficaç del territori per a evitar la proliferació de més forats, amablement facturats per CEMEX, que malmeten irremeiablement el nostre patrimoni natural i cultural, que hauria de ser un llegat a preservar. No només per una qüestió moral o ètica, a més pràctica. S’enduran milions de tones terra fèrtil del terme d’Ulldecona, en cas de sortir-se amb la seva i continuar amb noves extraccions/espolis de terra.

Finalment, per si haguesseu de contrastar les dades aportades pel cap d’explotació de CEMEX a Catalunya, a més de les fotografies, també adjuntem els enllaços amb les publicacions de la Ferradura I i II al DOGC.

– Acord de declaració d’impacte ambiental del Projecte per explotar i restaurar l’activitat extractiva La Ferradura II – DOGC núm. 6593 – 31.3.2014

http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/6593/1346805.pdf

– Acord de declaració d’impacte ambiental del Projecte d’activitat extractiva d’argiles i gresos La Ferradura I – DOGC núm. 5792 – 10.1.2011

http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/5792/1161120.pdf

– Acord de declaració d’impacte ambiental del Projecte per explotar i restaurar la primera ampliació i l’àrea inicial de l’activitat extractiva La Ferradura I – DOGC núm. 6709 – 18.9.2014

http://portaldogc.gencat.cat/utilsEADOP/PDF/6709/1372015.pdf

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

seventeen + 8 =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Maig 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Abr    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories