EbreExprés

Tortosa acull la primera sessió de debat del procés participatiu GovernsLocals.cat

Tortosa acull la primera sessió de debat del procés participatiu GovernsLocals.cat
Gener 14
00:32 2017

El Govern impulsa arreu de Catalunya aquest procés de debat amb l’objectiu de dibuixar les bases de la legislació de la futura Administració local catalana.

Primera sessió debats

Primera sessió debats. Foto/Cedida.

La consellera Borràs remarca que amb aquest procés es fa “un exercici d’alliberar-nos de tot el que tenim en aquests moments, i a partir d’aquí reconstruir, com si fos de zero, com voldríem que els nostres governs locals es regissin”

Els càrrecs de les Terres de l’Ebre avalen allargar els mandats, obren la porta a l’elecció directa d’alcaldes i reclamen millorar el seu finançament a través de gestionar la recaptació de l’Impost de propietat o de participar en l’impost sobre la renda

Les properes setmanes es celebraran jornades arreu del territori

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit aquest divendres a Tortosa la primera jornada del procés de debat GovernsLocals.cat. La sessió, que ha tingut lloc al Centre Cívic Ferreries de la capital del Baix Ebre, s’ha adreçat als alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals de les Terres de l’Ebre.

Es tracta de la primera de vuit sessions territorials que el Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge organitza arreu del país, per tal de fomentar la màxima participació del món local, escoltar i recollir les seves propostes per definir les bases de les futures lleis que regulen l’Administració local a Catalunya. Al llarg d’aquest gener i febrer, també es faran sessions de debat al Camp de Tarragona; Catalunya Central; Barcelona; Girona; Lleida; l’Alt Pirineu i l’Aran; així com una sessió específica sobre àrees metropolitanes.

La titular de Governació ha afirmat en declaracions als mitjans de comunicació que a través de GovernsLocals.cat “es fa un exercici d’alliberar-nos de tot el que tenim en aquests moments, i a partir d’aquí reconstruir, com si fos de zero, com voldríem que els nostres governs locals es regissin”. Així doncs, “de forma molt democràtica juntament amb el món local repensem com han de ser les lleis dels municipis de cara un futur”, ha reblat.

La consellera ha assegurat que en aquesta primera sessió ha tingut lloc un debat molt viu i els assistents han tingut una visió positiva pel fet que s’escolti als alcaldes, “que són els que directament estan afectats per les lleis i són els que han de regir aquests governs locals. Per això el debat és viu, perquè és un tema que els afecta molt”, ha puntualitzat.

Canvis en la durada dels mandats i millor finançament

Els alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals de les Terres de l’Ebre assistents a la jornada que s’ha celebrat avui a Tortosa han arribat a unes conclusions en línia amb les ponències que ja s’havien treballat amb el món local. Així, han mostrat un acord ampli en allargar les legislatures a sis anys i, amb la voluntat de donar estabilitat a la governança, han defensat la proposta de l’elecció directa i la possibilitat d’establir unes eleccions a doble volta.  

En relació amb la durada de les legislatures dels ajuntaments i amb l’elecció directa de l’alcalde per part dels ciutadans, Borràs ha dit que “això donaria la capacitat a l’equip de govern per desenvolupar i dur a terme les seves propostes i per tant, poder-les materialitzar. També per a l’oposició suposaria una bona opció, ha afirmat, “ja que podria fer millor la seva feina i per tant, s’establiria el joc que correspon en democràcia de govern i oposició”. I per una altra banda, també ha parlat de la necessitat que “l’alcalde tingui una certa estabilitat en el seu mandat i això vol dir repensar la forma d’elecció, i una de les possibilitats és la segona volta”.

Entre els punts que s’han consensuat en aquesta trobada hi ha el de la necessitat per part dels municipis de disposen de més recursos per cobrir tots els serveis que presten. En aquest sentit, els càrrecs electes han demanat competències compartides i l’establiment de mecanismes que defineixen bé la seva viabilitat, així com la forma en què s’han de finançar les competències pròpies i les delegades. Han donat suport a una millora del finançament que augmenti els ingressos actuals, mitjançant la reformulació de la recaptació de l’impost sobre els béns immobles (IBI) i la participació en l’impost de la renda i de societats. D’altra banda, han expressat el seu rebuig a fusionar municipis i han apostat per mancomunar serveis i recursos humans. Altres punts tractats han estat el requeriment de més formació per als funcionaris per donar compliment als requisits de la llei de transparència i la necessitat d’un codi de conducte de càrrecs electes i de treballadors públics.
La consellera  Borràs ha estat acompanyada per l’alcalde de Tortosa, Ferran Bel; el delegat del Govern de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès; el secretari d’Administracions Locals, Joaquim Ferrer; la directora general d’Administració Local, Montserrat Mundi, i la directora dels serveis territorials de Governació a les Terres de l’Ebre, Maria Rosa Peig.

El procés participatiu de debat GovernsLocals.cat

El Govern, juntament amb les altres administracions, ha posat en marxa el procés de debat GovernsLocals.cat per definir com ha de ser l’Administració local catalana del futur. Aquest procés de debat té com a objectiu posar sobre la taula i repensar qüestions relacionades, entre d’altres, amb l’ordenació territorial, l’organització dels governs locals o les finances locals.

Alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals podran participar presencialment a les sessions de debat al territori que s’inicien aquest mes de gener, després que, a finals de 2016, s’hagi presentat la iniciativa als diferents consells d’alcaldes i alcaldesses de Catalunya.

Aquest procés vol involucrar tots els nivells de l’Administració, per la qual cosa totes les administracions hi són representades en diferents grups de treball, els quals han desenvolupat unes primeres aportacions, en forma de sis ponències, que es debatran en les sessions de debat al territori.

També s’establiran diversos processos participatius a nivell municipal i es recolliran opinions a través del web governslocals.cat, a més del present butlletí electrònic, que fomentarà la participació dels electes. Els documents resultants d’aquest debat es coordinen a través d’un comitè tècnic, format per representats de totes les administracions, i se sotmetran a la consideració d’un grup d’assessors externs.

El procés de debat finalitzarà el mes de març, amb l’elaboració d’un document final que es traslladarà al Parlament de Catalunya i que ha de servir com a base per elaborar les futures lleis dels governs locals.

Desenvolupament de les sessions de debat

Les sessions territorials arrenquen amb una breu presentació del procés de debat GovernsLocals.cat, així com de les sis ponències per part dels seus respectius coordinadors. Tot seguit, els alcaldes i alcaldesses es divideixen en tres grups de treball per abordar amb més profunditat un debat sobre els sis àmbits de Governslocals.cat: ordenació territorial i serveis a les persones, organització dels governs locals, relacions intergovernamentals, nova governança, innovant en la gestió pública local i finances locals. Un cop finalitzats aquests grups de treball individualitzats, es reprèn el plenari, on es presenten les conclusions de cada grup i on té lloc un debat final entre tots els assistents.

El periodista Roger Escapa serà l’encarregat de moderar les vuit sessions de debat de Governslocals.cat que tindran lloc durant els mesos de gener i febrer a diferents indrets del territori català. Escapa és subdirector del programa El suplement, de Catalunya Ràdio, del qual també ha estat presentador i guionista.

Etiquetes

0 Comentaris

Encara no hi ha comentaris

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Escriu un comentari

Escriure un comentari

14 − eight =

Subscripció Newsletter

Estat de les Platges

Calendari

Juny 2019
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
« Mai    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Categories

Últims Comentaris

Hola bon dia, em sap greu comentar que aixo no es cert, desde fa aproximadament...

La informació es errònia. Les factures estan pagades i auditades des de fa 16 anys...

I els Kebabs? Son controlats per la salud publica i per sanitat?...

En resposta a Joan. Arreglarem el titular! Gràcies....

No és el TEDxAmposta, és el TEDxAmpostaSalon, un espai més petit per a debatre entre...

Categories